Paraguai suhkruleht, steevia
Stevia rebaudiana
Erakordselt magusate lehtedega üheaastane taim, suhkrust 20 korda magusam ja samas väga vähe kaloreid sisaldav taim. Kasutatakse loodusliku magusainena jookide ja toitude magustamiseks. Steviosiidid, mis annavad lehtedele magusa maitse, on vastupidavad kõrgetele temperatuuridele ja seetõttu saab neid kasutada küpsetamisel ja toiduvalmistamisel.
Lehti, varsi võib panna teesse, kohvisse – kõikidesse toiduainetesse mida on vaja magustada. Ei sisalda kaloreid. Ideaalne diabeetikutele.
Külvata märtsis tihendatud mullapinnale, mitte katta mullaga, vaid piserdada ja katta külvinõu klaasi või kilega. Asetada valgesse ja sooja kohta, kus temperatuur oleks vähemalt 22*C. Seemned idanevad aeglaselt ja ebaühtlaselt (kuni 1 kuu). Õhutage ja piserdage külve igapäevaselt, ohuks on nii liigniiskus kui ka seemnete kuivamine mullapinnal.
Tärganud taimedel ärge kohe klaasi eemaldage, vaid harjutage tasapisi. Taimede kasvuks peab temperatuur olema vähemalt 20*C, eelistault 25*C, seepärast on sobivaim kasvukoht kasvuhoone või päikeseline rõdu.
Noortel taimedel soovitatakse tipud ära näpistada – see soodustab taime harunemist, samas saab näpistatud tipud juurduma panna ja niiviisi taimede kogust suurendada.
Pakis 10s.